За нас

Зад водещата българска марка Сиела Норма стоят най-голямото и утвърдено издателство за специализирана и художествена литература, най-голямата и бързо развиваща се верига книжарници в страната, най-популярната справочна и правна информационна система http://www.ciela.net/ с бази данни в различни области и най-мащабната on-line книжарница за продажба на e-books.

Сиела е създадена през 1991 г. като компания за бизнес консултации и издател на наръчници и монографии в областта на правото. Сега в каталога на издателството има над 1200 заглавия, като сред тях се нареждат някои от най-изтъкнатите имена в българската и световна литература. Благодарение на издателство Сиела българският читател може да се запознае както с популярни, така и с неизвестни автори от различни части на света, представители на различни жанрове и епохи.

Сиела разполага със собствена печатна база, която работи успешно от 20 години. Тя е оборудвана с офсетова техника за печат на книги. През 2012 година успешно беше реализиран проект, финансиран от фондове на ЕС за 1,7 млн. лева за въвеждане в експлоатация на високотехнологична печатарска техника.

Фирмата поддържа една от най-големите вериги от 16 книжарници в цялата страна и е ексклузивен доставчик на книги във верига Carrefour. Чрез своята търговска мрежа Сиела реализира 15 процента от книжния оборот в България.

В рамките на търговската и промоционалната дейност на фирмата се включва и търговия по интернет чрез интернет книжарниците http://www.ciela.com/ и http://www.mobilis.bg/, както и предлагане на електронни книги.

От 1997 г. Сиела е организатор на единствените по рода си у нас награди за принос в научната литература, като носителите са сред научния елит на България. През 2004 г. издателството учреди и наградата Рицар на книгата, която се връчва на журналисти от електронните и печатните медии с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в страната. От 2005 г. наградата се връчва заедно с Асоциация „Българска книга”, единствената професионална организация на книгоиздателите и книготърговците в България.

За дейността си издателството е отличено с множество награди и номинации: най-престижната сръбска награда ДОСИДЕЙ ОБРАДОВИЧ за популяризиране на сръбската литература., златна монета и тубус, връчени лично от министъра на културата на република Сърбия; награда БРОНЗОВ ЛЪВ за най-добър издателски проект 2009, три пъти с ГРАМОТА ЗА ИЗДАТЕЛСКИ ПРОЕКТ от Асоциация българска книга; SUPERBRANDS2007, 2008, 2009, 2010 години; годишна награда ШОФАР за обществено-политическа дейност 2007, учредена от Организацията на евреите в България „Шалом”; диплом НОМИНАЦИЯ ЗА НАГРАДА ХРИСТО.Г.ДАНОВ в категория българска художествена литература; СВИДЕТЕЛСТВО ЗА НАЙ-ДОБЪР РОМАН НА 2009 година за романа 18% сиво от Захари Карабашлиев, връчено от ЕВРОБЕТ; сертификат и златна значка за принос към развитието на българската литература.

Издателство Сиела е единственото в България, което издава повече от 20 български автори годишно, сред които носители на множество български и международни награди като Алек Попов, Захари Карабашлиев, Иво Сиромахов, Радослав Парушев, Калин Терзийски, Людмила Филипова, Михаил Вешим, Виктор Пасков, Деян Енев, Александър Секулов, Васил Георгиев, Галин Никифоров, Момчил Николов, Виргиния Захариева, Елена Алексиева, Теодора Димова, Димитър Димов. За нас е чест да издаваме световноизвестни автори с български произход като Мирослав Пенков, Ружа Лазарова, Капка Касабова, Илия Троянов.

Автори на Сиела са и видни юристи – съдии, преподаватели по право и общественици: проф. Живко Сталев, проф. Д. Костов, бивш председател на ЦИК, проф. Емилия Къндева, проф. д-р Кино Лазаров, проф. Д. Хрусанов, проф. Иван Тодоров, Борис Велчев – бивш главен прокурор на Р. България, Никола Филчев – бивш главен прокурор на Р. България, проф. д-р Жасмин Попова – национален администратор в Съда на Европейските общности в Люксембург, от 2009 г. – началник отдел в Съда на европейския съюз в Люксембург, Конституционен съдия Цанка Цанкова, Конституционен съдия Емилия Друмева, Декан на ЮФ на Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методи“ – доц. Цветан Сивков, Декан на ЮФ Пловдивски университет „Паисий Хелендарски“ – проф. д-р Дарина Зиновиева, проф. Огнян Герджиков – председател на 39-то НС, Александър Джеров – зам.-председател на 38-то НС.

Издателството притежава впечатляващо издателско портфолио – колекция от автори, с които би се гордяло всяко световно издателство. Сред тях са имена като Гор Видал, Ерих Кестнер, Греъм Грийн, Елизабет Костова, Пени Винченци, Давид Албахари, Кейт Мос, Михаел Пайнкофер, Хенри Джеймс, Ерих Мария Ремарк, Лорънс Стърн, Джеймс Клавел, Доминго Вийар, Даниел Трусони, Робърт Хайнлайн, Клайв Стапълс Луис, Стефани Майър, Стивън Хокинг, Алън и Барбара Пийз, Робърт Грийн, Умберто Еко, Йосип Новакович, Бърнард Бекет, Робърт Грейвс, Дейвид Х. Лорънс, Хамънд Инис, Джон Ексвемелин, Иво Андрич, Владослав Баяц, Джон Ъпдайк, Франц Кафка, Дмитрий Глуховски, Артър Кларк, Баязът Акман, Ерих Мария Ремарк, Уилям Тревър, Алехо Карпентиер, Джон Ъпдайк, Джон Фаулз, Миша Глени, Ориана Фалачи, Момо Капор, Давид Албахари, Федерико Андахази, Джон Лок, Френсиз Бейкън, Мерсе Родореда, Жозеф Пла, Лорънс Рийс, Тони Джуд, Жак Лакан и други.

Сред най-престижните и търсени поредици на издателство Сиела се открояват: Популярна класика, Historia incognita, Войни и власт, Минало несвършено, Балканска литература, Майстори на разказа, Anima Catalana, Нова ера в общуването, Родители на новата ера, Малка голяма книга, Фантастика, Приложна психология и психоанализа, Пътеписи и пътешествия, Право, Икономика/бизнес, Енциклопедии, Готварски книги и Медицина и здраве.

Сиела взима активно участие в организираните национални и международни панаири на книгата в страната. То е единственото българско издателство, удостоено от Министерството на културата на Сърбия с безплатен щанд за три години по време на Белградския панаир на книгата. Издателството организира ежемесечно местни премиери и срещи с българските автори. По покана на издателството с българската публика са се срещнали Миша Глени, Елизабет Костова, Ал Бано, Ружа Лазарова, Златко Ангелов, Златко Енев, Захари Карабашлиев, Еманюел и Беноа дьо Сен Шама, Даниел Трусони, Сами Михаел, холандската принцеса Лаурентин ван Оранийе, Робин Иънг, Нуриел Рубин, Натали Бакопулос, Ричард Русо, Капка Касабаво, Алън Пийз, Елизабет Франк, Стивън Уингейт, Вида Огненович, Павел Астахов, Дмитрий Глуховски и други.

Бъдещите планове на многобройния млад колектив на Сиела са свързани с развитие на лидерските ѝ позиции в областта на интернет търговията и продажбата на електронни книги.

На разположение на литературните агенти е каталог на английски език на издаваните български автори, с биографични справки и откъси от книгите им.

Регистрирана през януари 1991 г. като бизнес-консултантска компания и издателска къща на водещи юридически издания. Сиела е компания вече с почти 20-годишна история. Сега е утвърдена като едно от водещите издателства и разработчик на информационни системи в областта на правото и бизнеса.

Издателство Сиела разполага със собствена печатница и публикува над 250 нови заглавия годишно в областта на правото, икономика, публицистика, здраве, популярна психология, учебници, справочници, енциклопедии, художествена и нехудожествена литература и др. Сиела Норма е най-големия издател на български автори и на академична литература.

Сиела е националния лидер в областта на правни и справочни информационни системи, които се ползват от всички държавни и административни структури, както и голяма част от фирмите и лицата от частния сектор.

Сиела има разработени 15 информационни продукта, поддържащи актуални и в архив нормативни документи и текстовете на българското законодателство, административни процедури, европейско законодателство, българското законодателство в превод на английски и руски език, както и продукти специализирани в отделни области – информационно обслужване със законодателните рамки, регламентиращи областите образование, енергетика, строителство, счетоводство, външнотърговски режим, медии и новини. Вариантите за ползване на информационните системи предлагат най-удобния и достъпен начин за потребителя да достигне бързо до необходимата информация, чрез инсталация на личния компютър, ползване на информацията директно в интернет или от сървър на Сиела, работа директно от всеки компютър от флаш памет или с десктоп-инсталация на системите.

От 2006 г. Сиела Норма става производител и доставчик на софтуерни услуги. В периода 2006–2007 г. компанията създава „Национален Образователен Портал” под шапката на МОН. През 2007 г. Сиела успешно изпълнява проект „Развиване и опериране на главната интеграционна система на електронния сектор” като част от създаването на електронно правителство в Република България. През 2008 г. система за „Гласово разпознаване на българския език” е разработена съвместно от Сиела с учените от БАН.

Сиела Норма е ангажирана с всички големи проекти на Българското електронно правителство, в това число и с Интеграционната система за Електронно правителство, порталът на Националния Търговски регистър, дигитално въвеждане на Националния Търговски регистър, Портал и база данни, отнасящи се до решения на Българските съдилища, Система за мениджмънт на човешките ресурси, Система за съдиите и др.

Сиела Норма поддържа верига от специализирани юридически книжарници в най-големите български градове. През 2006 г. слага основите на най-голямата в България верига от големи универсални книжарници, Сиела стана и официален партньор на веригата Publicworld.