Продължете към съдържанието

Теория на правото

Автор: Тенчо Колев

ISBN: 9789542817192

Дата на издаване: 2015

Страници: 588

Корица: мека

Корична цена: 29 лв.

Настоящият труд е посветен на фундаменталните проблеми на правото. Разделен е на две части.

Първата част е посветена на понятието „право“. По същество тя е предназначена за студентите, които изучават учебната дисциплина Обща теория на правото. Тук са разгледани основни правни въпроси: система и структура на правото; разгледани са видовете източници на правото и тяхната юридическа сила; видове и основни характеристики на правните системи; понятие и същност на правната норма и юридическия факт; правно отношение – субекти, обект, субективни права и юридически задължения. Разгледани са също така и правонарушението и различните видове юридическа отговорност.

Втората част е посветена на основните проблеми на правната методология – правното регулиране, правотворчеството и правораздаването. Обстойно са развити и темите за целта на правото – справедливо регулиранена обществените отношения и справедливо правораздаване, за които до момента липсваше сериозно научно изследване.

Учебникът ще е полезен както за студентите по право, които тепърва започват изучаването на това явление, така и за практикуващи юристи, които ще намерят отговорите на ключови принципни въпроси. С включените примери и яснотата си, учебникът може да се ползва и от неспециалисти в правната материя.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Теория на правото”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *