Продължете към съдържанието

Лекции по обща теория на правото. Част 1

Автор: Даниел Вълчев

Художник на корица: Людмил Веселинов

ISBN: 9789542822325

Дата на издаване: 2016

Страници: 328

Корица: твърда

Корична цена: 18 лв.

Един ден, преди доста време, разговаряхме с баща ми. Наскоро бях станал асистент в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и той се интересуваше какво точно преподавам. Макар и морски капитан, знаеше, че има различни правни отрасли – гражданско право, наказателно право, конституционно право и т.н.

– И ти какво право преподаваш? – попита ме той.

– Преподавам Обща теория на правото, татко – казах не без известна суета.

Очаквах да ме разпита какво обхваща тази дисциплина или пък просто да ме похвали. Вместо това последва въпрос:

– Добре де, ти от нищо конкретно ли не разбираш?

Този сборник с лекции по Обща теория на правото е изграден върху разбирането, че главната отличителна характеристика на един юрист е неговият специфичен начин на мислене. Затова и юридическото мислене е отправна точка при очертаване на основните задачи на обучението по Обща теория на правото в Юридическия факултет – да предложи възглед за това какво представлява правната норма и какво е нейното значение като обяснителна схема в правното мислене, да даде представа за структурата и функционирането на правния ред (правната система), да въведе основните правни понятия, които, свързани в единна и относително безпротиворечива система, дават на един юрист възможността да конструира логически определена правна ситуация или да общува професионално с друг юрист при нейното интерпретиране.

Посвещавам този сборник с лекции на паметта на моя баща.

 

проф. д-р Даниел Вълчев

 

Даниел Вълчев е български юрист и политик. Води курсове по Обща теория на правото, Обща теория на държавата, Политически и правни учения, Защита на правата на човека и др. в СУ „Св. Климент Охридски“.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Лекции по обща теория на правото. Част 1”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *