Продължете към съдържанието

Производството по несъстоятелност в практиката на ВКС (2012-2017)

Автор: Теофана Евгениева и Николай Павлевчев

Художник на корица: Стоян Кораков

Илюстрации от: Стоян Ставру

ISBN: 9789542826064

Дата на издаване: 2018

Страници: 752

Корична цена: 35 лв.

Ежедневно стотици, а може би и хиляди спорове биват отнасяни пред съда в търсене на справедливо разрешение, според общото предписание на закона. Поради спецификата на гражданското съдопроизводство, постановеното от съда далеч надхвърля по значение и смисъл субективните предели на силата на пресъдено нещо. Съдебните актове заживяват своето битие на съдебна практика. Трансформират се в обект на проучване и изследване от практикуващите юристи, от представителите на доктрината, от изучаващите правни дисциплини. В тази нелека задача на анализ и синтез на общозначимото, заслужава адмирации трудът на Теофана Евгениева и Николай Палевчев „Производството по несъстоятелност в практиката на ВКС (2012–2017)“, който откликва на нарастващата потребност от книжни издания, представящи систематизирана съдебна практика по отделни правни материи. 

 В някои случаи решенията на върховната съдебна инстанция ни дават авторитетно тълкуване, което разкрива точния смисъл на закона, а в други загатват за различия в правоприлагането, които често катализират тълкувателна практика на Върховния касационен съд, или са повод за законодателна намеса. В този смисъл сборникът не е статична картина на съдебната практика в определен отрязък от време, а по-скоро – визуализация на тенденциите при правораздавателната дейност в материята на търговската несъстоятелност. 

И ако е вярна латинската сентенция, че законът не отмерва точно, а оставя свобода на справедливия човек да разсъждава, то сборникът е добра отправна точка за мислещите и търсещите юристи. 

Д-р Нели Маданска 
Директор на Фондация за развитие на търговското право

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Производството по несъстоятелност в практиката на ВКС (2012-2017)”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *