Предизвикай: Давността!

Автор: Стефан Тихолов

Художник на корица: Стоян Кораков

Илюстрации от: Делян Недев

Съставител: Делян Недев

ISBN: 978-954-28-2354-4

Дата на издаване: 2017-06-01

Страници: 520

Корична цена: 25 лв.

„Времето разкрива всичко скрито и прикрива всичко ясно“.

Сентенцията на Софокъл може да бъде прочетена и „юридически“: скритото владение има съмнителен юридически ефект във времето, а яснотата на вчерашния дълг избледнява с всеки изминал ден. Времето и правото си дават среща в давността. Може би времето е подчинило правото („нормативната сила на фактическото“). Или пък правото използва времето – когато и доколкото му е необходимо, за да оправдае своите решения („легитимиращата сила на фактическото“).

Чрез давността правото зачита ефекта, който времето оказва върху естеството и значението на отношенията между хората. Като оставя настрана спора дали погасителната и придобивната давност са двете страни на един и същ правен феномен, или представляват две напълно различни лица на времето в правото, настоящата книга се съсредоточава върху практическите въпроси на давността в различните правни отрасли, предлагайки решенията на своите автори.

Книгата обединява най-актуалните въпроси на давността и има за цел да бъде от полза на съдии, съдебни изпълнители, нотариуси, адвокати, юрисконсулти, както и на всеки интересуващ се от давността юрист, включително и на студентите по право.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Предизвикай: Давността!“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *