Продължете към съдържанието

Изключващите вината обстоятелства в практиката на ВС и ВКС

Автор: проф. Румен Марков

Художник на корица: Дамян Дамянов

Илюстрации от: Павлина Панова

Редактор: Павлина Панова

ISBN: 9789542819707

Дата на издаване: 2016

Страници: 512

Корица: мека

Корична цена: 20 лв.

Книгата „Изключващи вината обстоятелства в практиката на ВС и ВКС“ представлява вторият том от инициираната от председателката на наказателната колегия на ВКС съдия Павлина Панова поредица от издания, които съчетават научните виждания за определен институт на материалното и процесуално право, анализ на постановената съдебна практика, както и самото ѝ публикуване. Подобна симбиоза между теорията и практиката в правото не е реализирана до момента и ще бъде полезна не само за представителите на науката и за съдиите, не само за страните по делата, но и за развитието на правото.

Във втория том вниманието е фокусирано върху грешката, случайното деяние и изпълнението на неправомерна заповед, които, съгласно НК, изключват наказателната отговорност на субекта на престъплението. Посочените институти са разгледани в дълбочина и коментирани във връзка с приложените съдебни актове.

 

За автора

Проф. д-р Румен Марков завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Университета на Барселона. Започва професионалната си кариера като следовател. През 1985 г. е избран за асистент по наказателно право във Висшия институт на МВР. Преподавал е също в СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ВСУ „Черноризец Храбър“ и др. През 1991 г. защитава докторска дисертация на тема „Доброволният отказ за извършване на престъплението“, а през 1998 г. е избран за доцент с хабилитациония му труд „Поощрителните норми в наказателното право“.

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Изключващите вината обстоятелства в практиката на ВС и ВКС”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *