Продължете към съдържанието

Заповедното производство в България и ЕС

Автор: Николай Ангелов

ISBN: 978-954-28-0747-6

Дата на издаване: 2012-05-01

Корична цена: 10 лв.

Изследването предлага съпоставителен анализ на Заповедното производство в отделните държави членки и неговите проекции във вътрешното право.  Рeжимът се различава значително, включително и по такива основни аспекти като приложното му поле, компетентността да бъде издадена заповед за плащане или формалните и материали изисквания за издаването на благоприятно решение за кредитора. В същото време бързото възстановяване на установени по размер задължения, които не са оспорени от ответната страна, е от огромно значение за икономическите субекти в Европейският Съюз. Правна система, която не гарантира на кредиторите  достъп до бързо и ефективно принудително изпълнение на неоспорени вземания позволява на лошите длъжници да се чувстват защитени от системата и насърчени да забавят плащанията на дължимите от тях суми умишлено, за да се облагодетелстват самите те.

Книгата е сравнителен анализ на производството у нас и в европейските страни, възможностите които предоставя нашето законодателство за признаване на производства, водени в ЕС, но подлежащи на изпълнение в България и възможностите за изпълнение от длъжници на територията на ЕС, извън България.
Тя е логическо продължение на нашата книга по Заповедното производство, като в тази е много по-подробно разработена частта за европейската заповед за плащане и съвсем на кратко е прегледано заповедното производство у нас. Така двете книги ще се допълнят.

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Заповедното производство в България и ЕС”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *