Продължете към съдържанието

Право на Европейския съюз / Наказателноправни въпроси

Автор: Христо Христев

ISBN: 9789542810322

Дата на издаване: 2012

Страници: 600

Корица: мека

Корична цена: 27 лв.

Настоящото издание е първата българска детайлна публикация, посветена на въздействието на правото на европейската интеграция в наказателната материя и на процеса на признаване на наказателна компетентност на европейската интеграционна система. Акцент в него е поставен върху:

  • последиците от прилагане на общностното право в материята на наказателното и наказателнопроцесуалното право;
  • възникването и развитието на различни форми на междуправителствено сътрудничество в борбата с престъпността между държавите-членки на ЕО и ЕС;
  • възникването и развитието на Шенгенската система;
  • възникването и развитието на Третия стълб на ЕС като особена форма на сътрудничество в наказателната материя между държавите-членки на системата на европейска интеграция;
  • хармонизацията на наказателното и наказателнопроцесуалното законодателство в ЕС;
  • взаимното признаване на актовете на наказателно правораздаване в ЕС;
  • съдебното и полицейско сътрудничество в ЕС;
  • правната уредба на санкциите в правото на ЕС;
  • наказателната компетентност на европейската интеграционна система;
  • основни гаранции и форми на контрол за законност над приемането и прилагането на европейските актове в областта на наказателното право, наказателното правораздаване и борбата с престъпността.

В изданието са отразени основните достижения на доктрината в останалите държави-членки на Европейския съюз. Анализирани са всички актове на ЕО и ЕС от значение в наказателната материя. Особен акцент е поставен на юриспруденцията на Съда на ЕС, като за целите на изследването са разгледани близо 200 постановени от Съда актове, свързани с разглежданата проблематика.

Христо Христев е доктор по право и преподавател по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“. Представената книга е резултат от изследване, осъществено от него в продължение на няколко години в рамките на подготовката на докторска степен в СУ „Св. Климент Охридски“ и Университета на Нанси, Франция. Тя отразява и опита на автора от работата му с български и европейски институции, натоварени с различни функции в разглеждната проблематика.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Право на Европейския съюз / Наказателноправни въпроси”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *