Продължете към съдържанието
Разпродажба!

Политиката за съседство като инструмент на външните отношения на Европейския съюз

Автор: Мариета Рабохчийска

Художник на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 978-954-28-2064-2

Дата на издаване: 2016-05-01

Страници: 252

Корична цена: 15 лв.

На фона на другите политики на ЕС, Европейската политика за съседство (ЕПС) е сравнително нова, тъй като е лансирана официално през 2004 г. Тя е рамка на отношенията на Съюза с 16 държави от непосредственото му географско обкръжение и служи като алтернатива на разширяването.

В монографията подробно са разгледани политическите и правни механизми за осъществяване на политиката за съседство, проблемът за смесените споразумения, международните договори на Съюза с отношение към политиката, програмите за асоцииране, докладите за държавите и докладите за напредъка. Специално внимание е обърнато на споразуменията за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова от 2014 г.

Разглеждани са механизмите за осъществяване на ЕПС и е щрихован целият процес на възникване и изковаване на политиката от гледна точка на институциите на Съюза.

Изследвана е практическата приложимост и ефективност на политиката под формата на рамката за многостранно сътрудничество по линия на Източното партньорство. Отделено е място и на бъдещето – разгледан е процесът на преосмисляне и преразглеждане на ЕПС, който тече от началото на 2015 г.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Политиката за съседство като инструмент на външните отношения на Европейския съюз”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *