Продължете към съдържанието

Международен граждански процес

Автор: Маргарита Златарева

ISBN: 9789542807353-1

Дата на издаване: 2020

Страници: 300

Корица: мека

Корична цена: 20 лв.

Когато поради незаконосъобразното си развитие частното /гражданско/ правоотношение с международен елемент потърси защита от съда или от съдия изпълнителя, възникват три групи въпроси от процесуално естество, които трябва да разреши международния граждански процес:

 

1. Съдът на коя държава, с която някой от елементите на спорното материално правоотношение е  свързано, е компетентен да разреши спора.

 

2. Какви са особеностите на производството по международни граждански дела у нас – връчване на книжа и призовки в чужбина, събиране на доказателства в чужбина, влияние на чуждото процесуално право при доказване на релевантни за спора факти, възникнали в чужбина.

 

3. По какъв начин правните последици на едно чуждестранно решение на съд или друг орган се зачитат или изпълняват у нас – допускане и признаване изпълнението на чуждестранни .решения и други актове у нас.

 

Всяка от трите групи въпроси, предмет на разглеждане от международния граждански процес съдържа общи правни понятия, но се урежда от различни обективни източници: регламенти при действието на правото на ЕС, международни многостранни и двустранни договори, правила от националното законодателство.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Международен граждански процес”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *