Продължете към съдържанието

Правно положение на нотариуса и нотариалната камара

Автор: Красимир Димитров

ISBN: 9789542811169

Дата на издаване: 2012

Страници: 152

Корица: меки корици

Корична цена: 15 лв.

Първата част от изложението е посветена на термина „нотариално право” и неговите различни значения, историческото развитие на българското нотариално право и особеностите на обективното нотариално право след нотариалната реформа.

Втората, най-голяма по обем част, са анализирани всички въпроси свързани с правното положение на нотариуса – понятието за нотариус, придобиване, загубване и възстановяване на нотариалната правоспособност, нейното съдържание. Разгледани са проблемите, свързани с нотариалната кантора, служебния архив на нотариуса, помощник-нотариуса и неговите служители. Специално внимание е обърнато на новите институти – заместване на нотариус и преместване на нотариус, както и на новата уредба на нотариалните такси, отговорността на нотариус и контрола върху неговата дейност.

Третата част е посветена на Нотариалната камара, изведено е нейното определение и характеристика като юридическо лице, анализирани подробно са и нейните органи – Общо събрание, Съвет на нотариусите, Контролен съвет и Дисциплинарна комисия, като са изследвани тяхното конституиране, процедурни правила за работата им, компетентност, процедурни правила за вземане на решения и контрол върху дейността им.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Правно положение на нотариуса и нотариалната камара”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *