Продължете към съдържанието

Правен режим относно лицата с психически увреждания

Автор: Нина Гевренова, проф. д-р Дарина Зиновиева

ISBN: 9789542810858

Дата на издаване: 2012

Страници: 160

Корица: меки

Корична цена: 14 лв.

Книгата „Правен режим на лицата с психически увреждания“ разглежда правния режим, свързан с управлението на здравеопазването и социалните грижи по отношение на лицата с психични увреждания. В него има специфики, които го различават от общия правен режим, поради което можем да говорим за специална правна уредба спрямо общата.

Нуждата от специален правен режим се обуславя и от правоотношенията между лицата с такива увреждания и другите членове на обществото. Тези отношения проявяват своите юридически усложнения и поради необходимостта от опазване здравето на лицата с увреждания чрез доброволно или в определени случаи задължително лечение. В същото време тези лица са и обект на специална държавна закрила с оглед на социализацията им и невъзможността в определени случаи да защитят своите права.

Това са най-общо причините, поради които съществуват специални правни норми, регламентиращи обществените отношения, свързани с диагностиката и лечението им, както и специални правни норми, уреждащи други въпроси от правния им статут.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Правен режим относно лицата с психически увреждания”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *