Продължете към съдържанието

Извънсъдебни способи за разрешаване на административни спорове

Автор: Матей Марев

Художник на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 9789542820628

Дата на издаване: 2016

Страници: 192

Корица: мека

Корична цена: 12 лв.

Монографията разглежда правната уредба на извънсъдебните способи за разрешаване на административни спорове в България. В изложението е изяснена същността на административния спор, дефинирано е понятието „способ за разрешаване на административни спорове“ и са изведени критерии за класификация на видовете способи.

По отношение оспорването по административен ред се отбелязват недостатъците на уредбата, като се препоръчва усъвършенстване производството пред горестоящия орган и приемане на обща уредба на административните юрисдикции, която да регламентира правилата за учредяването им и основните принципи на тяхната дейност.

Споразумението по АПК и медиацията са представени като способи за решаване и предотвратяване на административни спорове. Направен е сравнителен анализ на споразумението по АПК и споразумението по Закона за медиацията и са изведени общите черти и различията между двата института.

Арбитражът е разгледан с оглед приложимостта му най-вече по отношение на действията на администрацията в производството по административното договаряне.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Извънсъдебни способи за разрешаване на административни спорове”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *