Продължете към съдържанието

Как да гледаме и разбираме футбола

Автор: Рууд Гулит

Преводач: Христо Димитров

Илюстрации от: Фиделия Косева

Дизайн на корица: Фиделия Косева

ISBN: 978-954-28-2505-0

Дата на издаване: 2018-06-01

Страници: 264

Преведено от: английски език

Корична цена: 15.9 лв.

„Ако няма как да спечелиш само с футболен талант, трябва да заличиш разликата с други средства – тактика, ментална устойчивост и фи­зическа сила. Всичко се свежда до победата.”

Рууд Гулит

У нас всеки разбира от футбол. Но така ли е наистина? Рууд Гулит е професионалист, който може да научи всеки на нещо. И го прави с обич към най-великата игра, подплатявайки своите наблюдения с безброй примери от мачове в последните години на клубно и национално ниво. Гулит може да ви научи как да „четете” един мач и да разбирате по-добре какво се случва на терена – и дори да предвиждате какво ще се случи в двубоя, който предстои да се изиграе. А защо не и да погледнете с други очи на мачове, които вече сте гледали и които не може да забравите.

„Когато участвам като анализатор, гледам мача по-скоро като мениджър, а не като играч. Много фенове обаче гледат като зрители. Това е естествено, но е разликата между това да гледаш играта и да гледаш топката.

 

Първото нещо, на което обръщам внимание, е с какъв състав започват мениджърите. Това веднага ви показва какви са намеренията им и как планират да нанесат удар на другия отбор. Щом мачът започне, вече се гледа дали отборите успяват да изпълнят плана си и доколко другият отбор го е разгадал. От схемата на игра става ясно кой отбор доминира и кой има предимство заради формацията и тактиката. Вече са минали няколко минути от срещата, а още не сте хвърлили и поглед на топката.

 

Докато мачът продължава, аз обръщам внимание на детайлите и търся причините защо нещата са се объркали. Всеки може да види някаква грешка, но въпросът е защо се е стигнало до нея? Къде и защо бъркат отборите? Често пъти вината не е в човека, допуснал грешката, примерно в последния защитник или във вратаря, ситуацията е започнала много по-рано. Не всеки пред екрана може да го забележи. Ето тук трябва да се намеси анализаторът – да покаже неща, които може и да не се набиват в очи, но имат ключово влияние върху развитието на двубоя.”

Превод: Христо Димитров

Дизайнер на корица: Фиделия Косева

Ако не знаете кой е Рууд Гулит или ако не сте гледали как играе, то това видео определено ще ви впечетли:

 

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Как да гледаме и разбираме футбола”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *