Продължете към съдържанието

Проект за свиване на растежа

Автор: Ан-Изабел Вейо

Преводач: Радосвета Кръстанова

ISBN: 978-954-28-1518-1

Дата на издаване: 2014-01-01

Страници: 148

Корична цена: 8 лв.

Началото на новото хилядолетие бе свидетел на зараждането на ново идейно движение, обединено около лозунга „Да излезем от растежа“. Изхождайки от една радикална критика на обществата на растежа, основани на модела на развитие на продуктивизма и разкривайки задънената улица, до която той води, това необичайно политическо НЛО успя да раздвижи дебата и да обогати дискусиите по тези тема. Моделът на Свития растеж се основава на конкретни колективни инициативи и на иновативни предложения: безусловен минимален доход за всички, разширяване на сферата на безплатните услуги и обмен, съзнателно опростяване на живота, преход към нови, по-устойчиви, по-желани и по-дружелюбни форми на обществено съжителство, открита релокализация. С други думи: разкрепостяване на мисленето и излизане от едноизмерния модел на „икономическия човек“.

Стратегическият и политически размисъл в средите на движението доведе до предложение за Безусловна дотация за автономия, съответствана от един Приемлив минимален доход.

Тази Дотация представлява икономически и социален инструмент, който би могъл да ни изведе от безизходицата, към която все по-стремително ни води обществото на неограничения растеж. Манифест за Безусловна дотация за автономия, който държите в ръцете си, тръгва от идейните първоизточници на Свития растеж и предлага размисъл, но и конкретни пътища, които по демократичен и ненасилствен начин да ни доведат до по-устойчиви и по-справедливи общества.

Тази книга, представена на българския читател от Радосвета Кръстанова, може да допринесе за развитието на този фундаментален дебат в България.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Проект за свиване на растежа”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *