Продължете към съдържанието

Отвореното общество и неговите врагове. Том II: Апогеят на пророчеството. Хегел, Маркс и последиците

Автор: Карл Попър

Преводач: Камен Лозев

Илюстрации от: Дамян Дамянов

Дизайн на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 9789542831792

Дата на издаване: 2020

Страници: 488

Преведено от: английски

Корица: твърда

Корична цена: 50 лв.

„Отвореното общество и неговите врагове“ е една от най-важните книги, написани през XX век. В този фундаментален труд прочутият философ на науката Карл Попър проследява древните корени на онези политически течения, които заплашват да спънат прогреса и да запратят света в мрака на тоталитаризма. Издадена през 1945 г. тази книга представлява брилянтна и безкомпромисна защита на либералната демокрация, хуманизма и отвореното общество. Трудът на Попър е разделен в два тома, като в първия той анализира пространно философията на Платон и неговите последователи и открива в нея корените на тоталитарното мислене и реакцията срещу рационализма. Във втория том Карл Попър изследва идеите на Хегел и Маркс и политическите течения, които те са вдъхновили, и ги противопоставя на идеите на либерализма, индивидуализма, рационализма, отвореното общество и демокрацията.

За „Отвореното общество и неговите врагове“ през 1976 г. проф. Карл Попър, член на Лондонското кралско дружество, получава наградата на Американската асоциация за политически науки.

„Властта на закона никога не е изцяло само добра: никоя човешка институция не е изцяло добра. Всички хора грешат и затова всички техни действия, изобретения и институции са несъвършени. Властта на Закона обаче може да бъде подобрена, като усъвършенстване законите, институциите и самите себе си, като се научаваме да прибягваме по-малко до насили. Това е целта на всяка цивилизация – да намали ролята на насилието и страха в човешкия живот.

Сър Карл Попър, из „Предговор към моите български читатели“

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Отвореното общество и неговите врагове. Том II: Апогеят на пророчеството. Хегел, Маркс и последиците”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *