Продължете към съдържанието

Liber Liber: Париж – столицата на XIX столетие

Автор: Валтер Бенямин

ISBN: 978-954-28-1211-1

Дата на издаване: 2012-11-01

Корична цена: 5 лв.

Книга 2    

Творчеството на немския писател, есеист, философ и преводач Валтер Бенямин (1892-1940) бележи целия ХХ век и неговата мисъл ни влияе до ден днешен.  

Париж, столицата на ХІХ столетие е не само „социална история на Париж от ХІХ век, но и опит за цялостно тълкуване на този век, на неговата двусмислена модерност в епохата, когато капитализмът бе естествен феномен, благодарение на който Европа отново потъна в изпълнен с блянове сън”.

„Предметът на тази книга е илюзията, описана от Шопенхауер във формулировката: да схванеш същината на историята е достатъчно да сравниш Херодот със сутрешния вестник. Тя предава усещенето за шемет, характеризиращо концепцията на ХІХ век за историята. Според нея животът е безкрайна поредица от статични факти под формата на неща (…). Нашето проучване се стреми да покаже как вследствие на подобно овеществено представяне на цивилизацията, формите на новия живот и новите творения, възникнали върху икономическата и техническата база, която дължим на ХІХ век, навлизат в сферата на фантасмагорията.” 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Liber Liber: Париж – столицата на XIX столетие”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *