Продължете към съдържанието

Югославия. Мир, война, разпадане

Автор: Наом Чомски

Преводач: Марианна Панова

Илюстрации от: Фиделия Косева

Дизайн на корица: Фиделия Косева

ISBN: 9789542831303

Дата на издаване: 2020

Страници: 244

Преведено от: английски

Корица: мека

Корична цена: 5 лв.

Ноам Чомски е един от най-големите критици на американската външна политика, а Балканите и бурната история на бивша Югославия са сред най-важните теми в неговите политически съчинения. Освен учен с огромен принос за развитието на нашето разбиране за човешкото мислене, той от десетилетия е и активист, борещ се за защита на човешките права по целия свят и срещу военните интервенции на САЩ и западните държави.

Чомски яростно осъжда бомбардировките на НАТО над Югославия по време на войната в Косово. Без да защитава авторитарния режим на Милошевич, той все пак заявява, че е имало начин войната да се избегне и че с нея на практика не е постигнато нищо друго, освен да се затвърдят антиевропейските и антидемократични сили в бивша Югославия.

Чомски критикува остро доктрината за „хуманитарна“ интервенция и налагане на демокрация със сила, разобличавайки двуличието на нейните защитници с много примери за това как западни демокрации са подкрепяли и продължават да подкрепят диктатори, извършващи дори по-големи зверства от Милошевич, но застанали на „правилната“ геополитическа страна.

Превод от английски: Марианна Панова

Художник: Фиделия Косева

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Югославия. Мир, война, разпадане”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *