Продължете към съдържанието

Газовата война

Автор: Румяна Угърчинска

ISBN: 978-954-28-0437-6

Дата на издаване: 2012-01-01

Страници: 246

Корична цена: 14 лв.

Заплахата от Русия

В миналото политическата власт на Съветския съюз се измерваше с 14 000 ядрени бойни глави. Днес тя се измерва с тръбопроводите, които свързват Русия със Запада.                                                                                                                     

-Крис Уийфър-

В началото на ХХІ в. Европа е в тревога от все по-скъпия петрол и неговите намаляващи запаси. Започва надпреварата за „синьото злато”, лумват заплетени конфликти. 

Газът е в центъра на тази нова „голяма игра”. Русия притежава над една трета от световните запаси на природен газ. Тя е най-големият производител и износител в света. Утре тя ще е единственият доставчик, който ще диктува свои закони. Пред бившата съветска империя, която търпеливо, в продължение на повече от тридесет години, изгражда газовата си мощ, се разкрива неограничена власт. Ако Европа се е хванала в мрежите й, това е, защото е искала да го стори. Една предизвестена война, световни геополитически игри, събития, които от десетилетия присъстват в новините на медиите,  но същността е зад кулисите: неогласени споразумения, лични апетити и тайни сметки.

авторката – известен разследващ журналист, преподавател в Парижкия институт по криминология се съсредоточава върху периода между 1970 и август 2008, проследявайки все по-тясното преплитане на световната политика и експанзията на „синьото злато”, като един от факторите за размразяване на взаимоотношенията между бившия СССР и Запада след ерата на студената война, който играе и предстои да играе ключова роля в следващите десетилетия.            
България също е на пътя на „синьото злато” от Русия, Централна Азия и Каспийския басейн към най-големия консуматор – Европейския съюз. Българският читател със сигурност ще види своя национален интерес на фона на голямата политика, в която го въвежда тази книга. Написана изключително увлекателно и с ясен публицистичен език, тя фокусира вниманието върху най-важните събития на съвременната политическа сцена.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Газовата война”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *