Богове, храмове и оракули. Вярвания, култове и гадателства във великите цивилизации от миналото

Автор: Франсиско Хосе Гомес

ISBN: 978-954-28-0327-0

Дата на издаване: 2012-01-01

Корична цена: 18 лв.

Един човек: този от древността. Един въпрос: този за смисъла на живота му. Някои отговори: неговата вяра, изкуство, начин да общува с боговете, гадателство. Една книга: в която ще откриете душата на човека от миналото и тази на човека от настоящето.

Хети, вавилонци, египтяни, гърци, римляни, евреи, християни… Открийте духовния свят на хората от великите цивилизации от миналото, техните въпроси за смисъла на съществуването, вярванията им за произхода на света, убежденията им за смъртта, света на техните богове и жреци, храмовете и ритуалите им и най-често използвания начин за общуване с боговете – гадателството.

Навуходоносор, Микерин, Ехнатон, Омир, Перикъл, Платон, Август, Марк Аврелий, Цицерон, Аврам, Иисус от Назарет, свети Павел… техния живот, терзания и любопитни случки…

Открийте света на внушителните вавилонски зикурати, колосалните египетски храмове, приказно красивия атински Акропол, великолепните римски светилища, мрачните християнски катакомби; места, където се срещат фараони и аскети, философи и гадатели, императори и селяни, обединени в една обща цел: да се понравят на боговете, да разкрият загадката на произхода си и да вникнат в смисъла на собственото си съществуване.

Едно пътешествие през хилядолетията, което завършва с появата на християнството и с впечатляващата притегателна сила на неговия основоположник и на посланията, които носи.

Знаете ли, че … ?

… хетите имат хиляди различни богове, тъй като приемат в религията си всички божества, за които научават, включително и тези на враговете си.

… първият хороскоп, за който имаме сведения, е съставен във Вавилон през 410 година пр.Хр.

… в Древен Египет бог Собек имал светилище, обитавано от крокодили, за които са полагани постоянни грижи: хранели ги, украсявали ги с бижута и ги балсамирали, когато умрат; тези функции се изпълнявали от многобройно и специализирано жреческо съсловие.

… в храма в Карнак работели на постоянна служба над 80 хиляди души.

… през 479 година пр.Хр. 80 хиляди перси и 70 хиляди гърци чакали изправени едни срещу други в продължение на 10 дни, преди да влязат в битка при Платея, защото знаменията били неблагоприятни.

… император Август е излизал на открито наметнат с тюленова кожа върху раменете, защото се е страхувал да не бъде поразен от гръм.

… Иисус, един обикновен дърводелец от Назарет, е смятан за сериозна заплаха от политическите и религиозните власти в страната си.

  Колекция HISTORIA incόgnitaсигурен мост през времето и пространството към най-тайнствените и вълнуващи моменти на човечеството; изненадващ, но надеждно документиран разказ за ключови събития в миналото. Книги, които разкриват по достъпен начин събития, погледнати от неочакван ъгъл. Колекция, създадена да популяризира историята; да забавлява и изненадва широката публика.  

HISTORIA incógnita: историята видяна от нова гледна точка.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Богове, храмове и оракули. Вярвания, култове и гадателства във великите цивилизации от миналото“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *