Продължете към съдържанието

Руските невидими армии

Автор: Руслан Трад

Илюстрации от: Фиделия Косева

Дизайн на корица: Фиделия Косева

ISBN: 9789542831617

Дата на издаване: 2020

Страници: 252

Корица: мека

Корична цена: 16 лв.

Законите на войната през последните години се промениха до неузнаваемост. Вместо конвенционални армии, танкове и скъпоструващи кораби и самолети, все по-често се използват дронове, изкуствен интелект, хибридни кампании и частни, „невидими“ и много мобилни групи, чието съществуване и чиито действия великите сили лесно могат да отрекат.

В тази нова надпревара Русия се стреми към водеща роля. През последното десетилетие Москва настъпва все по-осезаемо в Близкия Изток и Африка, възвръщайки позиции от съветската епоха. Тя се стреми да стане незаобиколим глобален фактор, с който „силните на деня“ да са длъжни да се съобразяват. Част от тази политика включва разгръщане на „неофициално“ присъствие от Украйна през Сирия до Либия, Судан и Централноафриканската република. Историята на наемническите компании като „Вагнер“ разкрива смесването на идеология, геополитика и желание за достъп до природни ресурси.

Базирана на множество документи и интервюта, тази книга проследява развитието и механизмите на действие на тази наемническа организация и други подобни „невидими“ армии, а също и тяхната идеология, специфичната им субкултура и бизнес интересите, свързани с тях.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Руските невидими армии”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *