Продължете към съдържанието

Наказателноправна защита на политическите права на гражданите

Автор: Николета Кузманова

Художник на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 9789542817383

Дата на издаване: 2015

Страници: 256

Корица: мека

Корична цена: 17 лв.

Съществуването на правна уредба обаче само по себе си не е достатъчно. Държавата е длъжна да създаде и юридически гаранции за правата чрез предвиждане във вътрешното законодателство на ефективни механизми за тяхната защита при нарушаване.

Целта на настоящото изследване е чрез анализ на действащата наказателноправна уредба, която има отношение към нормалното упражняване на политическите права на гражданите, проследяването на процеса на нейното развитие и причините, които са го предизвикали, да се потърсят отговори и обосноват изводи по няколко важни въпроси:

– на нормалното упражняване на кои политически права наказателното право дава защита;
– как е изградена тази защита и
– използва ли действащото законодателство и други форми на защита на нормалното упражняване на политическите права, освен със средствата на наказателното право, и какви са те.

Отговорите на тези въпроси следва да се основат на базовата по характера си изходна позиция – съдържанието, което наказателно право влага в термина „политически права на гражданите“.

Допълненията на Наказателния кодекс от 2014 г., чрез които в обхвата на престъпленията против политическите права на гражданите се включи и защитата на участието на гражданите в референдум, породи и необходимостта в най-общ вид да се направи и разграничение между прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (една от формите, на които е участието в референдум) и политическите права на гражданите. Въз основа на това разграничение са направени и предложенията за промяна на уредбата на Наказателния кодекс.

Глава втора съдържа анализ на отделните престъпления против политическите права, както и съпоставянето им с други сходни престъпления.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Наказателноправна защита на политическите права на гражданите”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *