Продължете към съдържанието

Парадоксът на избора

Автор: д-р Бари Шоурц

Преводач: Елена Филипова

Художник на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 9789542842354

Дата на издаване: 2023

Страници: 272

Корична цена: 20 лв.

„Увлекателно въведение в съвременните психологически изследвания на избора и благополучието.“

 

Даниъл Канеман

 

„Парадоксът на избора“ е тазгодишната „задължителна“ книга.

 

The Guardian

 

В свят, в който имаме всичко, всеки ден се налага да избираме от безброй възможности. Независимо дали си купуваме дънки, поръчваме си кафе, спираме се на мобилен план, кандидатстваме в университет, или подбираме продукти в супермаркета, всекидневните решения – малки или големи – са се превърнали в неимоверно сложна задача.

 

Свикнали сме с мисълта, че многообразието означава по-добри възможности и по-голямо задоволство от направения избор. Но количеството решения, които се налага да вземем – от обикновените избори в делника до дълбоките предизвикателства на балансирането на кариера, семейство и лични нужди, парадоксално превръща изобилието в проблем и води до пълна неспособност за вземане на решения. Защото какво би било оправданието ни за провал в свят, в който имаме безброй възможности?

 

В основополагащия си труд „Парадоксът на избора“ психологът Бари Шуорц разкрива кога изборът – този крайъгълен камък на свободата и самоопределянето – се превръща в психологически товар и започва да вреди на душевното ни здраве и емоционално спокойствие.

 

С достъпен и увлекателен стил и много хумор Шуорц синтезира съвременните изследвания в областта на социалните науки и посочва 11 практически стъпки как да ограничим изборите, които правим, до управляем брой, как да степенуваме приоритетите си, как да разпознаваме важните и да игнорираме останалите решения, за да постигаме в крайна сметка истинско удовлетворение.

 

Многократно цитирана в изследвания за психология, маркетинг, мотивация, продажби и други, „Парадоксът на избора“ е една от най-важните научни книги за последните две десетилетия.