Продължете към съдържанието

Ривиерата на Шанел

Автор: Ан де Кърси

Преводач: Зорница Русева

Художник на корица: Фиделия Косева

ISBN: 9789542843672

Дата на издаване: 2023

Страници: 320

Корична цена: 20 лв.

През лятото на 1938 г. най-нашумелият въпрос на Ривиерата не е какъв ще бъде следващият ход на Германия, а дали човек следва да направи реверанс към херцогинята на Уиндзор, или не.

Години наред Лазурният бряг е убежище за богатите и известните, място, където писатели, художници, актьори, кралски особи и аристократи живеят в лукс, без да обръщат особено внимание на промените по света. Докато идва един момент, когато сянката на войната надвисва над Ривиерата.

Британската документалистка Ан де Кърси проследява историята на Лазурния бряг и най-известните му обитатели преди и по време на Втората световна война. В центъра на този разказ е самата Коко Шанел, жената, благодарение на която френската Ривиера се превръща в притегателно място за световния елит. Когато през 1928 г. тя построява там своето разкошно имение „Ла Пауза“, крайбрежието, осеяно с очарователни рибарски селца, все още е незасегнато от по-късния бум в строителството  и омайва със своите красиви, искрящи сини води.

Но скоро то прелива от живот, интриги, афери, любов и омраза, изящество и лукс. Тук всяка година се събират богатите, известните, красивите и ексцентричните, за да плуват, да залагат и да се наслаждават на слънцето. Огромни именията, разкошните яхти, новите коли, изисканите дрехи – всичко това е фасада, зад която се крият истории за предателства, шпионаж, наркотици, хазарт.

В тази книга са събрани любопитни и понякога пикантни истории за хора като Салвадор Дали, Съмърсет Моъм, Олдъс Хъксли, Хърбърт Уелс, Уинстън Чърчил, Пабло Пикасо, Ремарк и Марлене Дитрих, Едит Уортън, Игор Стравински, Едуард VIII и Уолис Симпсън. Но съща така това е книга за ужасяващите събития, разиграли се във Франция след началото на Втората световна война. За Холокоста, за публични екзекуции, доноси, концлагери, и за всички онези смели хора, които съумяват да се противопоставят на злото и да спасят човешки живот.

Това обаче е най-вече книга за самата Коко Шанел, за нейната противоречива природа, за невероятните й постижения, за начина, по който променя модния свят и популярната култура, но и за  антисемитските й възгледи, за сътрудничеството й с нацисткия режим и едновременно с това – със Съпротивата.