Продължете към съдържанието

Един археолог пътешества по света

Автор: Николай Овчаров

ISBN: 978-954-28-0785-8

Дата на издаване: 2012-10-01

Корична цена: 30 лв.

От Рио де ла Плата до Страната на изгряващото слънце и от пясъците на Сахара до земите на полярното сияние

Доктор на историческите науки, старши научен сътрудник в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, където работи от 1981 г. Дипломиран професор в Международния славянски университет – Москва от 2003 г. Преподавал е в Славянския университет (1995-1999) и в Нов български университет (1999-2002). Член на Изследователския борд на Американския биографичен институт. Член на Научния съвет на Македонския научен институт (1998-2002). Почетен председател на изложенията „Културен туризъм 2008“ и „Културен туризъм 2009“, Велико Търново. Председател на Националния специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите паметници на културата към министъра на културата на Р България (от 2010 г.)
Интересите на Николай Овчаров са в областта на древното изкуство, архитектура и епиграфика, проблемите на средновековната история, като и на морската история и археология. Николай Овчаров е провел експедиции в Русия, Гърция, Турция, Грузия, Сърбия и Черна гора, Република Македония. Изнасял е доклади, лекции и презентации в България, САЩ, Франция, Германия, Австрия, Белгия, Испания, Чехия, Молдова, Гърция, Сърбия и Черна гора, Македония, Русия, Грузия, Полша, Малта, Португалия и др. Автор е на близо 300 научни труда, от които над 30 монографии и отделни книги. Има около 70 статии в научни чуждестранни издания и на чужди езици, публикувани в България. Изследванията му са издадени на английски, немски, френски, италиански, руски, гръцки, сръбски и румънски език. Има публикувани книги и статии в България, Германия, Съединените американски щати, Австрия, Холандия, Италия, Малта, Полша, Чехия, Гърция, Македония, Сърбия и Черна гора, Молдова, Грузия.

Ето че сега пред читателите е най-голямата от книгите, посветена на моите пътешествия по земното кълбо. Огромната част от тях се случиха при командировки, свързани с участия в научни форуми, различни презентации, официални посещения. В тези пътувания се стремях внимателно да записвам впечатленията си и да събирам цялата интересна информация за миналото на посетените страни.
"Моите пътеписи в никакъв случай не са пътеводител. В тях аз съм се отнесъл подборно към видените забележителности. Преди всичко се постарах да изведа напред най-характерното за дадена култура, без да превръщам книгата в гид по определен град или държава. По тази причина съм пропуснал някои неща, за да мога да акцентирам и да наблегна на други. Навсякъде обаче остава критерият за културно-историческата и археологическата им стойност."

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Един археолог пътешества по света”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *