Продължете към съдържанието

101 отбивки

Автор: Иван Михалев, Елина Цанкова

ISBN: 9789542816850

Дата на издаване: 2015

Страници: 256

Корица: мека

Корична цена: 16.9 лв.

КАКВО ЩЕ ОТКРИЕШ В ПЪТЕВОДИТЕЛЯ:

Ексклузивна селекция на малко известни места в България.

Авторски снимки, които предават магията на всяко от местата и очарованието на българската природа.

Точни упътвания как да стигнеш до тях, написани от хора, които лично са изминали всеки един от маршрутите. Някои от тези места са диви и затънтени. От личен опит знаем колко сложно може да бъде намирането им без помощта на пътеводител.

Информация за други интересни места в радиус от 50 километра, така че да направиш разходката си през уикенда още по-забавна и пълноценна.

Фотографски съвети как да направиш красиви снимки на местата, описани в книгата.

 

КАКВО НЯМА ДА ОТКРИЕШ В ПЪТЕВОДИТЕЛЯ:

Дълги и скучни текстове, копирани от Google и Wikipedia.

Объркани или подвеждащи упътвания за маршрути.

Крадени снимки с източник „интернет“.

Скрити реклами на хотели и ресторанти, защото тази книга е за пътешественици, а не за туристи.

 

Иван Михалев,Елина Цанкова

Иван Михалев предлага 101 идеи за пътешествия в България

• Ако си любител на природата и прекарваш всеки свободен ден по планинските пътеки.

• Ако за теб Черно море е нещо повече от плажове, кръчми, дискотеки и хотели.

• Ако ти е омръзнало да стоиш затворен зад бетонни стени и да дишаш мръсния въздух на големия град.

• Ако за теб топящият се сняг и пролетното слънце означават повече възможности за пътуване.

• Ако си патриот и искаш да научиш повече за хилядолетната история на Родината.

• Ако си фотограф, търсещ нестандартна гледна точка към красиви и малко известни места в България.

Тогава тази книга е за теб.

От пътеводителя „101 ОТБИВКИ” на блогъра, фотограф и пътешественик Иван Михалев читателите ще научат дали има фиорди по българското Черноморие, къде у нас растат диви кактуси и по какво си приличат остров Сардиния и българското село Гърло.

Авторът дава подробни упътвания как да стигнете до най-интересните места в страната, съветва как да направите красиви снимки на забележителностите, илюстрира пътешествията си със спиращи дъха кадри от Родопите, Черноморието и средновековните крепости на България. В книгата са представени не само природни и исторически феномени, но и сюрреалистични гледки като изоставените рудници край Панагюрище, на чието място днес зеят огромни кратери и езера, пълни с отровни окиси. Те са любопитни творения на природата – едновременно грозни и красиви.

Чешмата на щастието

Когато туристът се окаже по южните склонове на Витоша, той може да открие там извор с формата на змейска глава, от който блика жива вода. Мястото било забелязано още от прочутия османски пътешественик Евлия Челеби, който го нарекъл Чешмата на щастието. Днес то носи името Жива вода, а край него се намира и най-дългата пещера в България – Духлата.

Сред отбивките на Иван Михалев е и античният храм край село Гърло, който няма аналог в България и напомня за мистичните светилища на древната цивилизация нураги, населявала остров Сардиния. От пътеводителя „101 ОТБИВКИ” можем да научим още, че тунелът, който позволява на туристите да преминат покрай ждрелото на река Ерма, е издълбан от германски войници по време на Втората световна война, както и че ако се доберем до нос Света Агалина край Созопол можем да се насладим на пейзаж, напомнящ за бреговете на Норвегия. Там движението на континенталните плочи е образувало тесен процеп между скалите, пълен с морска вода и известен на учените като псевдофиорд.

Потопената църква

Пътеводителят дава информация както за познати места като Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Перперикон и нос Калиакра, така и за забележителности, за които малко българи за чували. Иван Михалев ни води на пътешествие до църква, потопена във водите на язовир „Жребчево”, и до заслон, кацнал върху отвесна скала и достъпен само за планински катерачи. Книгата предлага възможности за пътешествия, които биха накарали много хора да съжалят, че нямат повече свободно време и че отпуските и празниците траят толкова кратко.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “101 отбивки”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *