Продължете към съдържанието

Свят, населен с демони

Автор: Карл Сейгън

Преводач: Маргарит Дамянов

Художник на корица: Фиделия Косева

ISBN: 9789542844426

Дата на издаване: 2023

Страници: 488

Корична цена: 30 лв.

Толкова, толкова, толкова нужна книга за нашето време!

 

Големият учен, хуманист и визионер Карл Сейгън отправя страстно предупреждение към нашето време, в което фалшивите новини и конспиративните теории отравят умовете и душите на милиони. Как е възможно да се вземат интелигентни решения в модерния високотехнологичен свят, ако не разбираме разликата между науката, изградена върху доказателства, и измислиците на псевдонауката и измамниците?

 

Науката не само е съвместима с духовността – тя е мощен извор на духовност. Когато осъзнаем своето място сред необятността на светлинните години и хода на епохите, когато проумеем сложността, красотата и изяществото на живота, тогава у нас се заражда извисяващо чувство – едновременно и гордост, и смирение, – което със сигурност е духовно.

 

Един от най-големите умове на XX век – астрономът Карл Сейгън, обичан заради вдъхновяващия научнопопулярен сериал „Космос“ и едноименната книга, издига силен и убедителен глас в защита на рационалното мислене, което не просто позволява да бъде отличена истината от лъжата, но е и единственият начин да бъде опазена западната демокрация от измамите на популистите и пропагандата на авторитарните режими.

 

Сейгън описва нашироко какви митове са властвали през вековете и как съвременните им форми продължават да се използват както за подмяна на реалността, така и за безогледна печалба от измамниците. Много от съвременните псевдонауки претендират за някакъв вид научна основа, но ученият дава инструменти, с които лесно да бъдат разпознати. Невежеството и лековерието не са нещо безобидно, те водят до тежки последствия не само на лично, но и на глобално ниво в нашия взаимосвързан свят.

 

И както Сейгън доказва с елегантно чувство за хумор, измамната песен на демоните на псевдонауките трябва да бъде заглушена и там, където царува тъмнината на лъжите, е нужна единствено светлината на една свещ – науката.