Продължете към съдържанието

Без възраст

Автор: Андрю Стийл

Преводач: Деян Кючуков

Художник на корица: Фиделия Косева

ISBN: 9789542842910

Дата на издаване: 2023

Страници: 352

Корична цена: 22 лв.

„Забележително описание на опитите на учените да помогнат да лекарите да лекуват самия процес на стареене, за да живеем по-дълго и да бъдем повече време здрави.“

 

– Д-р Санджай Гупта, медицински кореспондент на CNN

 

През 1960 г. броят на хората на възраст над 100 години е 20 хиляди. Днес е половин милион, а до 2050 г. се предвижда да стане 3 милиона, или нарастване от 150 пъти за по-малко от век.

 

Дълго време стареенето е било възприемано като неизбежен и необратим процес, факт от живота, срещу който не можем да направим много. Болести, свързани с остаряването, са били лекувани поотделно, без да се мисли за това дали няма някаква обща причина за всички тях, някакъв ключ, който може да бъде изключен, за да се спре самият процес на стареене.

 

Биологът и физик д-р Андрю Стийл, както и нарастващ брой учени и медици обаче вярват именно в това – че чрез комбинация от лекарствени терапии и промени в начина на живот стареенето, може да стане пренебрежим проблем, а хората биха могли в близко бъдеще да живеят пълноценно, щастливо и безпроблемно до повече от 100 години.

 

В своята книга „Без възраст“ Стийл обобщава всички най-нови постижения в медицината и биологията, свързани с темата за стареенето и посочва конкретни експериментални терапии, които вече дават многообещаващи резултати. Той описва и всички промени в начина на живот, които всеки човек може да направи, за да повиши шансовете си за по-дълъг живот в добро здраве – от качествения сън, през упражненията, до здравето на зъбите и кожата, като не пропуска и темата за хранителните добавки.

 

„Пишейки с ентусиазма на Бил Брайсън и с техническите познания на учен, Стийл ни дава шанс да разберем какво можем да очакваме в тази изключителна епоха, в която областта на „големите данни“ среща областта на биологията.“

 

– The Independent