Продължете към съдържанието

Провокирайки театъра – Кама Гинкас режисира

Автор: Джон Фридман, Кама Гинкас

Преводач: Румен Яновски

Художник на корица: Фиделия Косева

ISBN: 9789542842491

Дата на издаване: 2023

Страници: 384

Корична цена: 27 лв.

„Вярата на тези хора в смисъла и мисията на театъра беше и си остана непоклатима. Те бяха и останаха най-лоялните му жреци. С двама от тях ще се срещнете в тази книга.“

Явор Гърдев

„Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира“ изследва гения на един от най-знаменитите, обсъждани и признати от света руски режисьори – Кама Гинкас. Чрез поредица от „въпроси и монолози“ в съавторство с театралния критик и преводач Джон Фридман Гинкас осветява динамиката на творческия процес.

Без да предлагат готови формули за успех, оживените дискусии между двамата разкриват пред четящия тайните на един истински майстор на театралното изкуство. Театрали, студенти и почитатели на сценичните изкуства ще открият безценни знания за рисковете, смелостта и изискванията в театъра. Пропит с „Метода“ на Станиславски и вдъхновен от руския авангард, развит от Всеволод Майерхолд, Гинкас разработва уникална визия, чиято есенция ще откриете между страниците на това издание.

Книгата на Кама Гинкас и Джон Фридман излиза като инициатива на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. Авторите са били част от журито на международния форум за дипломни спектакли. Мисията на фестивала е да създаде среда, която провокира обмен на идеи, опит и театрални практики. МСТФ е създаден в памет на младия актьор Данаил Чирпански и носи не само името му, но и неговата страст към театъра, която се предава на студентите от цял свят.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“