Продължете към съдържанието

Светът във война 1939-1945

Автор: Макс Хейстингс

Преводач: Марин Загорчев

Художник на корица: Деница Трифонова

ISBN: 9789542845119

Дата на издаване: 2023

Страници: 944

Корична цена: 49 лв.

Макс Хейстингс, един от най-авторитетните военни историци на планетата, а автор на това монументално изследване на Втората световна война, в което представя както глобалните измерения на най-големия конфликт в историята, така и дълбоко интимни детайли от очевидци на събитията.

 

Втората световна война ангажира десетки милиони войници и взима над 60 милиона жертви. В продължение на 35 години Хейстингс изследва и пише за различни аспекти на тази несравнима трагедия, а в тази книга за първи път обединява в един том своите експертни познания и строен и дълбоко впечатляващ хронологичен разказ.

 

В книгата ще откриете докосващи истории на обикновени хора от всички страни на фронта и в тила – войници, моряци, пилоти; екзекутори от СС и жители на Ленинград; японски камикадзета или азиатски цивилни – това е свят във война и почти всеки е засегнат. Щателно са проследени и големите теми като първоначалните успехи на германците и японците, решаващите мигове на промяна на баланса на силите и обратното броене до разгрома на Третия райх и хвърлянето на двете атомни бомби над Хирошима и Нагасаки.

 

Хейстингс хвърля светлина и върху по-непознати страни на глобалния конфликт – като войната между Съветския съюз и Финландия или Бенгалския глад през 1943–1944 г., за който Джавахарлал Неру пише, че е „последната епитафия на британското господство в Индия“.

 

Изключително информативна, но и написана с прецизна елегантност, „Светът във война“ е истински триумф на модерната исторически наука. Това е книга, от която може да се почерпят както основни знания, така и задълбочени подробности за Втората световна война.