Продължете към съдържанието

Пътищата на коприната – Нова история на света

Автор: Питър Франкопан

Преводач: Павлин Атанасов

Художник на корица: Живко Петров

ISBN: 9789542842477

Дата на издаване: 2023

Страници: 784

Корична цена: 29.9 лв.

Общовъзприетата и мързелива история на цивилизацията е тази, където Древна Гърция поражда Рим, Рим поражда християнска Европа, християнска Европа поражда Ренесанса, Ренесансът – Просвещението, Просвещението – политическата демокрация и Индустриалната революция. От своя страна от кръстосването на индустрията с демокрацията се раждат Съединените щати, въплъщавайки правата за живот, свобода и стремеж към щастие.

Ерик Улф

А тук ще прочетете останалото.

Последните векове колелото на историята се върти в полза на Европа и Америка, като нерядко за жителите на тази част на света издигането на Запада се смята за естествено и дори неизбежно – а това със замах заличава огромна част от миналото. Питър Франкопан разширява историята до същинския ѝ мащаб, като в центъра поставя различните измерения на пътищата на коприната, които свързват континенти и океани далеч преди съвременността – и по които текат идеи, стоки, зарази и армии, които сеят разруха и носят промяна. Там, в екзотичния и често напълно непознат за нас Изток, са се въздигали и разпадали велики империи, там са възникнали глобалните религии и са създадени смайващи паметници, там науката и изкуството са постигали висини далеч преди Ренесанса и Просвещението. От началото на XXI век пред очите ни тези пътища се възраждат и центърът на света започва да се измества отново към Азия, където е бил и през по-голямата част от световната история.

„Пътищата на коприната – Нова история на света“
разширява значително европоцентричния разказ и показва как далеч преди нашето време случващото се в единия край на света влияе на държави и народи на хиляди километри оттам. Достъпна и четивна, книгата на Франкопан ще ви покаже колко по-разнообразен и взаимосвързан е бил древният свят и колко от предизвикателствата на съвременността се коренят далеч назад в миналото.