Продължете към съдържанието

Османо-хабсбургските войни (1500 – 1792 г.)

Автор: Александър Стоянов

Художник на корица: Живко Петров

ISBN: 9789542841418

Дата на издаване: 2022

Страници: 512

Корична цена: 29 лв.

„Османо-хабсбургските войни“ на Александър Стоянов описва една от най-мащабните конфронтации в историята на Европа – истински сблъсък на титани, който променя бъдещето на континента. Противопоставянето на двете империи не е просто военен конфликт, то е сблъсък на ценностни системи и дори на цивилизации.

Хабсбургите се приемат за защитници на европейските културни традиции и на християнството. Тяхната борба не е просто за територия, а за налагане на един модел, изграждан в Европа в продължение на цяло хилядолетие.

От своя страна, Османската империя е еманацията на ислямското развитие и за тях борбата с неверниците е религиозен и цивилизационен дълг. Контролира огромни територии върху три континента и единствена в цялата история на исляма контролира всич­ки ключови градове, към които се стреми Полумесецът – Константи­нопол, Йерусалим, Мека и Медина.

В продължение на векове борбата за надмощие между двете империи ще разтърсва Стария свят, а последствията от конфликта могат да се проследят дори до съвременна Европа.