Продължете към съдържанието

Кратка история на България – предстоящо

Автор: Ричард Крамптън

Преводач: Веселина Седларска

Художник на корица: Фиделия Косева

ISBN: 9789542842538

Дата на издаване: 2023

Страници: 334

Корична цена: 23 лв.

От праисторията до влизането на България в НАТО, през всички големи успехи и кризи, възходи и падения, в „Кратка история на България“ британският изследовател Ричард Крамптън предлага един цялостен поглед върху историята на нашата страна в контекста на балканската и световната история.

Този различен, външен поглед към миналото ни е нужен, интересен и провокиращ размисли и преосмисляне. Британският историк, роден през 1940 г., е посветил голяма част от кариерата си на изследването на източноевропейската и конкретно на българската история. Той е написал общо пет книги за България, като се фокусира основно върху историята на страната ни от Възраждането до днес.

В „Кратка история на България“ са проследени механизмите на изграждането на българската нация, процесите, довели до нашето Възраждане и Освобождение, политическите борби, външните влияния, социалните, етнически и религиозни конфликти.

Подробно са разгледани будещи силни емоции теми като богомилството, ролята на Русия в нашата история, борбите за освобождението на Македония, политическото насилие, ролята на България през Втората световна война, престъпленията на комунистическия режим, особеностите на прехода към демокрацията.