Продължете към съдържанието
Разпродажба!

Кратка история на фашизма

Автор: Иниго Болинага

ISBN: 978-954-28-0904-3

Дата на издаване: 2012-04-01

Корична цена: 14 лв.

Хроника на едно от най-важните политически движения в историята на ХХ век: главни действащи лица, ключови събития, различни европейски диктатури и появата в Америка на режими, които за да постигнат целите си, прибягват до насилие и държавни преврати.  

В „Кратка история на фашизма” се разглежда неговото развитие след Първата световна война и бързото му разрастване в годините между двете големи войни. Акцентира на завземането на властта от Мусолини с похода към Рим, на проваления опит за преврат на Хитлер през 1923 г. и победата му на демократичните избори десет години по-късно, както и на различните движения от същия тип, възникнали в Европа през 30-те години на миналия век в страни като Полша, Гърция и Испания.
Отлично запознат с темата, Иниго Болинага анализира установяването на тези насилствени режими, които предизвикват Втората световна война и причиняват най-големите трагедии в човешката история. Запознава ни и с малко известния факт: след предполагаемия му разгром през 1945 г., отново надига глава най-напред в кървавите южноамерикански диктатури, а после и в европейските политически партии.
Авторът разшифрова кода на истинската същност на фашизма и неговото точно определение.  Едно цялостно проучване на най-известните и разнообразни аспекти на фашизма, представено с убедителен и раздвижен стил на повествование.          

Знаете ли, че…

… преди да основе Фашистката партия, Мусолини е бил един от най-харизматичните лидери на Социалистическата партия?
… Ленин горещо е приветствал победата на Мусолини в Социалистическата партия през 1912 г.? … фалангистите са представили на Хитлер проект за свалянето на Франко, за да могат да установят истински фашистки режим в Испания!
… имало руски фашисти, които приели и служили на Сталин, приемайки го като от години очаквания харизматичен имперски лидер?
… португалският диктатор Оливейра Салазар се обявявал против нацистко-фашистките режими и винаги е бил привърженик на западните сили?
… съществува политическо течение, насочено към обединяване на комунизма и фашизма в една обща идеологическа платформа?

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Кратка история на фашизма”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *