Продължете към съдържанието

Евангелски сказания

Автор: Зенон Косидовски

Преводач: Ангелина Дичева

Художник на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 9789542820369

Дата на издаване: 2016

Страници: 436

Преведено от: полски език

Корица: мека

Корична цена: 5 лв.

Какъв е бил Исус – бог или човек? Какви са доказателствата за неговото съществуване? Плод ли е Библията на божествено откровение или е резултат от натрупване на митове и взаимодействие между култури? Тези и много други въпроси проучва полският писател Зенон Косидовски в своята научнопопулярна книга „Евангелски сказания”. В нея той продължава своя критичен анализ на Светото писание, който започна с „Библейски сказания”, като този път се фокусира върху Новия завет.

Авторът изследва и апокрифни източници и запознава читателите с алтернативи на официалната християнска доктрина като гностицизма. Косидовски е сред първите изследователи на Библията, които представят на достъпен за широката аудитория език един по-критичен и обоснован на науката поглед върху Библията, контекста на нейното създаване и реалните исторически личности, които може би стоят зад персонажите в Светото писание.

Зенон Косидовски се опитва да изследва Новия завет безпристрастно, като проявява голямо уважение към християнската вяра и ролята на християнството в развитието на европейската цивилизация, но в същото време отчита и противоречията и нерешените проблеми в Библията.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Евангелски сказания”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *