Продължете към съдържанието

Бунтът на Спартак

Автор: Георги Марков

Илюстрации от: Живко Петров

Дизайн на корица: Живко Петров

ISBN: 9789542823773

Дата на издаване: 2017

Страници: 180

Корица: мека

Корична цена: 2 лв.

Признавам, че изпитвам благородна завист към всеки читател, който за пръв път ще се запознае подробно с историята на Спартак. Моята цел обаче не е да бъда гид в това пътуване, а само спътник.
В хода на Гладиаторската война Спартак и неговите отряди нанасят най-малко осем тежки поражения на изпратените срещу тях римски войски, като последователно разбиват трима претори и двама консули на Републиката. Едва след като Сенатът гласува специален преторски империум на един от най-обещаващите офицери от школата на Сула, едва след като от различните военни театри са отзовани Помпей и Марк Лукул с ветеранските им легиони, бунтът е потушен окончателно. Шокиращите загуби на римляните от войска, която е събрана хаотично, няма добре изградена структура и офицерски състав, хетерогенна е етнически и отделните ѝ групи вероятно имат различни идеи за крайната цел на борбата, изисква по-подробно обяснение.
В тази книга ще присъстват много повече въпроси, отколкото отговори – надявам се в нейния край да сте достатъчно уверени, за да ги намерите сами!
Георги Марков

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Бунтът на Спартак”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *