Продължете към съдържанието
Разпродажба!

Антикапиталистическото мислене

Автор: Лудвиг фон Мизес

ISBN: 978-954-28-0290-7

Дата на издаване: 2012-01-01

Страници: 104

Корична цена: 9 лв.

Книгата представя в блестяща сбита и ярко полемична форма основни идеи на големия австрийски мислител Лудвиг фон Мизес.

Това е остър и безкомпромисен памфлет в защита на свободния,автентичен капитализъм, на капитализма laissez faire наситен с много духовна енергия, с публичен патос, с тънка ирония, а понякога и с убийствено презрение.

Мизес категорично доказва, че експанзията на свободните пазари, на разделението на труда и на частното капиталово инвестиране е единственият път към материално натрупване и процъфтяване на човечеството; социализмът е катастрофален за съвременната икономика, защото отсъствието на частна собственост върху земята и върху капиталовите стоки не позволява никакво рационално ценообразуване и оценка на разходите, и държавната намеса и най-общо интервенционизмът ограничава и осакатява пазара, който така се оказва контрапродуктивен и по този начин води постепенно и неизбежно до социализъм.

Последното, което може да се каже за тази книга е, че е професионално суха и академично скучна. Поразително е, че сложни и спорни проблеми се поднасят по изключително убедителен и достъпен начин. Не е нужно да си икономист, за да разбереш икономическите идеи на автора. А това още веднъж потвърждава правилото, че докато геният и талантът могат да говорят просто и ясно дори и за най-сложните неща, то претенциозната посредственост винаги говори сложно и неразбрано дори и за простите неща.

проф. Валери Димитров

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Антикапиталистическото мислене”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *