Продължете към съдържанието

Стамболов. Биография

Автор: А. Х. Биман

Преводач: Вълко Шопов

Илюстрации от: Михаил Неделчев

Дизайн на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 9789542828006

Дата на издаване: 2019

Страници: 216

Преведено от: английски

Корица: мека

Корична цена: 14 лв.

Британският журналист и дипломат Ардърн Джордж Хюлм Биман е личен приятел на Стефан Стамболов и автор на неговата първа биография, написана още преди смъртта на българския министър-председател и допълнена веднага след това, за да излезе през 1896 г. и да бъде преведена още в същата година на български. И до днес тази книга е основен източник на информация за изследователите на делото на Стамболов. Тя е и документ, свидетелстващ за сложната геополитическа обстановка на Балканите и в Европа в края на XIX и за голямото значение, което България и нейният амбициозен премиер, са имали в играта на Великите сили.

А.Х. Биман описва ключовата роля на Стамболов за Съединението, в защита на княз Александър Батенберг, както и за избирането на княз Фердинанд и за неговото политическо оцеляване в началото на управлението му. Той проследява бързото развитие на младото княжество и грубите опити за вмешателство в неговата политика от страна на Великите сили и най-вече на Русия.

Тази книга обаче е и един дълбоко личен и изпълнен с горчивина разказ на автора за неговия приятел и за начина, по който историческите обстоятелства са довели до възхода му, до големите му постижения, но и до катастрофалното му падане от власт и последвалото го убийство.

Художник на корица: Дамян Дамянов

Предговор: Михаил Неделчев

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Стамболов. Биография”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *