Продължете към съдържанието

Константин Кацаров. Пътят към върха

Автор: Венелин Цачевски

Художник на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 978-954-28-2017-8

Дата на издаване: 2016-03-01

Страници: 560

Корична цена: 30 лв.

В книгата е описан жизненият и професионалният път на Константин Кацаров – забележителен учен юрист, историк, демократ и патриот. К. Кацаров е роден през 1898 г. в София. Завършва висше юридическо образование и защитава докторат в университета в Берн. В 1931 г. е назначен за доцент, а от 1936 г. е професор в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Получава международно признание като учен и експерт по търговско право и в областта на индустриалната собственост.
През 1953 г. е обвинен в шпионаж и осъден на 15 години лишаване от свобода, но година по-късно Върховният съд отменя присъдата му като незаконосъобразна. В 1956 г. К. Кацаров напуска България и до края на живота си (1980 г.) живее в Швейцария. Автор е на фундаменталния труд „Теория на национализацията“, който е преведен на седем езика и издаден в единадесет страни. В 1960 г. учредява в Женева консултантска компания по индустриална собственост. През 1963-1969 г. е преподавател по търговско право в Женевския университет.
В 1969 г. по инициатива и с лични средства на К. Кацаров е основана фондация „Константин и Зиновия Кацарови“ към Общия фонд на Женевския университет. Оттогава фондацията е предоставила стипендии на стотици бълари в областта на образованието, науката, изкуството и културата.
На българските читатели К. Кацаров е познат с книгите „60 години живяна история“, „Проиграната победа“, „Светът отблизо“ и др.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Константин Кацаров. Пътят към върха”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *