Продължете към съдържанието

Как виждам света

Автор: Алберт Айнщайн

Преводач: Димитър Николов

Илюстрации от: Дамян Дамянов

Дизайн на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 978-954-28-2764-1

Дата на издаване: 2018-12-01

Страници: 192

Преведено от: английски

Корична цена: 15 лв.

Първото издание на книгата „Как виждам света” се появява само година, след като великият учен е напуснал своята родина, за да спаси живота си от режима на Хитлер. Айнщайн е потресен от жестокостта на нацистите, но дори те не успяват да сломят неговата огромна вяра в човешкия род и в това, че той рано или късно ще открие начин да живее в мир.

Големият физик и хуманист поставя на първо място в своята ценностна система именно доброто на човечеството – дори над собствените си научни търсения, и пише своите есета, за да убеди хората, че смисълът на живота се крие в това да правиш живота на другите по-добър.

В „Как виждам света” Айнщайн сам е събрал текстове, които отразяват неговата лична философия за съдбата, боговете и хората, религията и науката, войната и мира, икономиката, международната политика, демокрацията, тиранията, национализма и хуманизма.

Книгата обаче е и ценен исторически документ за периода между двете световни войни, когато, също както и през второто десетилетие на XXI век, на власт идват популисти и тирани, пропагандата засенчва истината, започват да се градят стени и да се трупат оръжия, а крехките устои на демокрацията и мира са застрашени от силите на алчността, страха и омразата.

Превод от английски: Димитър Николов

Художник на корица: Дамян Дамянов

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Как виждам света”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *