Продължете към съдържанието

Република на въображението

Автор: Азар Нафизи

Преводач: Ваня Томова

Илюстрации от: Дамян Дамянов

Дизайн на корица: Дамян Дамянов

ISBN: 9789542827443

Дата на издаване: 2018

Страници: 340

Преведено от: английски

Корица: мека корица

Корична цена: 2 лв.

Преди повече от десет години Азар Нафизи разпалва въображението на милиони читатели по цял свят с мемоара си Да четеш Лолита в Техеран – обяснение в любов към силата на литературата на фона на Революцията, цензурата и екзекуциите по улиците на Иран. Сега, избягала от ужаса и създала живот за семейството си в Америка, Нафизи продължава своята история – поклон пред жизненоважната необходимост от художествената литература в едно демократично общество.

Когато по време на конференция скептичен читател заявява пред Нафизи, че за хората от „Първия свят“ литературата няма такова значение, както за студентките ѝ от онези дни в Иран, в отговор тя отправя своето предизвикателство към света. Република на въображението поставя под съмнение думите на тези, които казват, че художествената измислица няма на какво да ни научи. От Хъкълбери Фин, чак до Сърцето е самотен ловец истина и фикция се преплитат, а Нафизи ни кани на пътешествие из своята Република – място, където злодеи са конформизмът и посредствеността, а за паспорт служат отвореният ум и жаждата за въображение.

Независимо дали във време на война, или във време на мир, нуждата от книгите и тяхната „Република“ е еднаква навсякъде по света.

Превод от английски: Ваня Томова

Корица: Дамян Дамянов

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Република на въображението”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *