Продължете към съдържанието

Проверка по име

Автор: Алесандро д'Авения

ISBN: 9789542838845

Дата на издаване: 2022

Страници: 360

Корична цена: 18.9 лв.

Един клас, от който всички са вдигнали ръце.

И един незрящ учител, който ги вижда истински. Именно чрез ръцете си.

Проверката по име задава началото на учебния ден. Но в класа на Омеро Ромео произнасянето на едно име е нещо повече – то дава възможност на детето да съществува малко повече. Да бъде видяно истински с две ръце, положени на лицето му, там, където е изписана скритата истина. И тогава отговорът „Присъства!“ вече съдържа в себе си смело придържане към живота, шанс нещо да се промени към добро.

Предизвикателството е огромно. Един незрящ учител, зачислен към класа, с който никой не иска да се занимава. Той не може да види лицата им, но може да чува историите им, а това е повече, отколкото някой е правил за тях досега. Омеро вярва, че поименната проверка по неговия начин е ключът към заключените сърца на децата И едно след друго пред него се разкриват имена, страдания, рани, мечти. Появява се желание за промяна, за бунт, за война срещу системата.

Десет години след трогателната „Бяла като мляко, червена като кръв“ италианският писател и учител Алесандро д‘Авения се завръща с пламенен, високохудожествен манифест за освобождаване на учениците от оковите на формалното образование. „Проверка по име“ е история за истинска революция, която започва от един отписан клас и един отписан учител. Революция, която се разпространява като пожар и променя не просто едно училище, не просто една държава, а целия свят, защото връзката между ученик и учител е свещена.

„ – И така, каква е тайната, за да спечеля този клас?

– Нужно е да ги обичате повече, отколкото самите те успяват да се обичат.“