Продължете към съдържанието

Последният сефарад

Автор: Беязът Акман

Преводач: Елен Кирчева

ISBN: 978-954-28-1343-9

Дата на издаване: 2013-07-01

Страници: 655

Преведено от: турски език

Корична цена: 18 лв.

1492
Андалуската цивилизация е подложена на геноцид. Светът наблюдава безучастно. Но не и османският султан…

Кара Давуд, османски шпионин в Андалусия, страда за загубата на съпругата си Елиф и докато чака завръщането в родината, е изправен срещу най-трудната задача в живота си…

С краха на ислямската империя единствената пречка пред католическа Европа в Гранада остават сефарадите, т.е., андалуските евреи. Инквизицията гори по хиляди книги на ден и е на прага на най-голямото варварство в историята. Давид Марано, един от стотиците принудени да крият религията си евреи, тайно размножава книги на староеврейски и арабски в стремежа си да съхрани древната андалуска култура. Обаче Инквизицията попада по неговите и на любимата му Естер следи.

Обаче испанският мореплавател Христофор Колумб, благодарение на заграбените от библиотеките карти и екипаж, състоящ се от мюсюлмански и еврейски затворници, е на прага на откритие, което ще промени световната история.

Кара Давуд от години докладва в столицата събитията. Поради това султан Баязид предприема една от най-мащабните спасителни операции в историята. Но пиратите – кръстоносци в Средиземно море и католическите рицари в Испания ще направят мисията невъзможна…

Основните нишки в романа са пълното със загадки минало на Кара Давуд, вътрешната борба на колекционера на книги Сантяго и личностната дилема на младия калиграф Баязид. Други ярки образи в епоса са турските мореплаватели Кемал и Бурак.

Първият роман на Беязът Акман за Завоевателя – „Първият ден на света” – пожъна огромен успех и стана извор на вдъхновение за историците. Вторият роман на младия автор и преподавател по световна литература в САЩ – „Последният сефарад” – е както елегия за Андалусия, така и урок по хуманност, чиято липса се усеща и през ХХІ век.

Подгответе се да разчупите шаблоните и да преживеете едно екшън приключение – като на филм – между Атлантическия океан и Средиземно море.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Последният сефарад”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *