Площад *Диамант*

Автор: Мерсе Родореда

Преводач: Мая Генова

ISBN: 978-954-28-1049-0

Дата на издаване: 2012-01-01

Преведено от: каталонски

Корична цена: 12 лв.

Площад Диамант е разказ на една необикновена жена за съдбата й по време на един от най-драматичните периоди за Испания. Това не е история за войната, а за това как човек със собствен мироглед и поразителна вътрешна сила преживява тежките събития преди и след Гражданската война. Главната героиня се превръща в една от най-незабравимите образи в съвременната испанска литература, а според критиците романът е своеобразен връх в творчеството на Мерсе Родореда. Величествен портрет на една епоха!

„По моя преценка това е най-красивият роман, публикуван в Испания след Гражданската война”

Габриел Гарсия Маркес

Мерсе Родореда (1908-1983) заема почетно място сред класиците на XX век в каталонската литература. Пише разкази, романи, поетична проза. Тя е първата писателка, получила високото отличие „Почетна награда за каталонска литература“.

Площад Диамант е най-издаваният   роман на авторката, преведен е на повече от 40 езика. Написан е като монолог на млада жена от беден квартал на Барселона, необразована, но чувствителна, с мощен инстинкт за оцеляване. Това е историята на скромна продавачка в сладкарница, която съумява да отгледа децата си в най-трагичния период в съвременната история на Испания –  Гражданската война и следвоенните години. В Барселона цари глад и терор, което за миг довежда майката до мисълта за детеубийство.

 В семейството героинята устоява на опитите на съпруга си да я обезличи, като още в деня на запознанството им започва да я нарича Коломета, вместо с истинското й име Наталия. Образът, пресъздаден с оригинална поетичност, позволява на читателя да види тези исторически събития в най-интимен план. Коломета се превръща в символ на възраждането на каталонците след тежките изпитания.  

Издателство СИЕЛА предлага най-доброто от каталонската литература в новата поредица ÁNIMA CATALANA

Очаквайте още от поредицата:

Улица Камелия – Мерсе Родореда (1908-1983) заема почетно място сред класиците на XX век в каталонската литература. Пише разкази, романи, поетична проза. Тя е първата писателка, получила високото отличие „Почетна награда за каталонска литература“.

Сивият дневник – Джозеп Пла (1897 –1981) е най-четения и най-популярен каталонски писател за всички времена. Той посвещава живота си на литературата и журналистиката. Издаването на цялостното му творчество, което той самият започва през 1956г., възобновено и завършено през 1965 година, обхваща повече от 45 тома, приблизително около двадесет хиляди страници проза.

Тъжни животни – Жорди Пунти (1967). Филолог, преводач и журналист. Превеждал е автори като Даниел Пенак, Амели Нотомб и Пол Остър. През 1998 г. излиза първата му книга с разкази “Кожа на броненосец”, с която спечелва престижната награда на критиката, Serra d’Or. Четири години по-късно той се утвърждава като един от най-интересните разказвачи в панорамата на каталонската литература с този сборник с разкази.

Статично колело /сборник разкази/ – Сержи Памиес (1960). Писател, преводач и журналист. Всичките му книги са преведени на испански и френски език. Има преведени разкази и на английски, немски, италиански и гръцки език. Сътрудничи на пресата и радиото. Носител е на редица престижни награди.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Площад *Диамант*“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *