Продължете към съдържанието

Кръстопътища

Автор: Джонатан Франзен

Преводач: Владимир Молев

Художник на корица: Живко Петров

ISBN: 9789542845072

Дата на издаване: 2023

Страници: 584

Корична цена: 39.9 лв.

От автора на „Поправките“, „Свобода“ и „Чистота“!

 

Още един литературен триумф на Джонатан Франзен, един от най-великите писатели на нашето време, обичан и ценен както от читателите, така и от критиката!

 

1971 година. Ден преди Бъдни вечер облаците над Чикаго се сгъстяват. Ръс Хилдебранд, младши пастор в либерална протестантска църква в предградията, се готви да строши оковите на отдавна втръсналия му брак, стига съпругата му Марион, която си има свой таен живот, да не го изпревари. Големият им син Клем, убеден, че знае всичко за света първокурсник, се прибира за празниците с новина, която ще разтърси баща му. Сестра му Беки, доскоро добро момиче и неоспорима красавица, се отдава на изкушенията на хипарския живот. Гениалният им по-малък брат Пери, който тайно продава наркотици на хлапетата, взема неочаквано решение да стане по-добър човек. Всеки в семейство Хилдебранд търси свободата, която близките му по един или друг начин се стремят да ограничат.

 

Романите на Джонатан Франзен са възхвалявани от критици и читатели заради незабравимите ярки герои и проницателния поглед върху съвременна Америка. В „Кръстопътища“ писателят с характерното си майсторство се отправя към миналото и проследява историята на две разминаващи се поколения. С жилещия си хумор и най-вече с ненадмината проникновеност той ни връща в свят, в който разпознаваме и големите дилеми на нашето време.

 

 В „Кръстопътища“ не просто се преплитат гледните точки на пълнокръвни герои, но и се обрисува живо историята на едно семейство и една държава в съдбовен момент на морален избор.

 

Изумителният талант на Джонатан Франзен се крие в умението му да предава и деликатни лични детайли, и мащабни обществени промени. В „Кръстопътища“ това умение се разгръща със силата на пречистваща стихия.