Продължете към съдържанието

Императорът на лъжите

Автор: Стив Сам-Сандберг

Преводач: Стефка Кожухарова

Художник на корица: Живко Петров

ISBN: 9789542841098

Дата на издаване: 2022

Страници: 648

Корична цена: 24.9 лв.

Братя и сестри, дайте ми ги. Дайте ми децата си…!

Познат и под името „Бедните в Лодз“, считаният за модерна класика роман на Стив Сем-Сандберг се откроява като една от най-въздействащите творби, посветени на жестокостите и суровата реалност на Холокоста.

„Императорът на лъжите“ пресъздава детайлно документираната история на повече от четвърт милион евреи, затворени в гетото на полския град Лодз. Всички те са подвластни на противоречивата личност на Хаим Румковски, който, воден от наивна заблуда или безмерна амбиция, е убеден, че може да се споразумее с нацистите, ако превърне сънародниците си в незаменими работници за Райха.

Авторът стъпва върху наличните подробни архиви за събитията в гетото и обрисува завладяващата картина на царуването на Румковски и неговите сложни и драматични отношения с нацистите, със сънародниците му и особено с децата на гетото. Той се кълне в своята загриженост за тях, но когато идва заповедта да бъдат депортирани, не се поколебава да увещава родителите им, че ги чака по-добра участ извън гетото. А с напредването на войната жадната паст на концлагери като Аушвиц има нужда от нови и нови жертви – и Румковски трябва да я засища: човек по човек и семейство по семейство.

В своя изключителен роман (допълнен със стотици прецизни преводачески бележки от Стефка Кожухарова) шведският писател майсторски улавя панорамата на човешката болка и в дълбочина проучва природата на злото. Без да спестява подробности, авторът описва робския труд, глада, напразните опити за бягство и страданията, на които са подложени обитателите на гетото. И най-важният въпрос остава кой е Румковски – безмилостен опортюнист, жаден за власт нацистки колаборатор или прагматик, който се стреми да спаси еврейски животи чрез призивите си за сътрудничество с властите?