Продължете към съдържанието

Библиотекарката на изгорените книги

Автор: Бриана Лабускес

ISBN: 9789542843511

Дата на издаване: 2023

Страници: 436

Корична цена: 5 лв.

Берлин, 1933 г. Американската писателка Алтея Джеймс се наслаждава на успеха на първия си роман, когато получава неочаквана покана – министърът на пропагандата и просвещението на нацистка Германия Йозеф Гьобелс я кани да посети Райха заради немските ѝ корени. За нея Берлин в началото на нацистката власт изглежда като космополитен рай, обречен на възход под управлението на новия харизматичен канцлер. Увлечена в кипежа на времето, тя среща красива жена, която я кани да опознае истината зад тази фасада – и Алтея се оказва изправена пред предизвикателството да преосмисли всичко видяно досега.

 

Париж, 1936 г. Хана Брехт е успяла да избяга навреме от подчинения на нацистите Берлин, от преследванията на техните врагове и кладите за книги, но и Париж сякаш не е достатъчно сигурен за нея. С разбито сърце и разкъсвана от болка заради всичко преживяно в последните години, тя се отдава на работата си в Германската библиотека на изгорените книги, която трябва да съхранява и разпространява забранените в Райха творби. Хана вярва в тихата сила на книгите и нуждата от тях в борбата с нацистите на фона на задаващия се световен пожар. Но когато неин близък решава, че действията са по-силни от думите, младата жена трябва да реши за кои истории си струва да живее… или да загине.

 

Ню Йорк, 1944 г. Вивиан Чайлдс е загубила съпруга си във войната, а мъката ѝ дава сили да води своя собствена битка – да попречи на могъщ сенатор да прекрати мащабната програма за снабдяване на войниците с книги. Изданията на въоръжените сили са се превърнали в истинска институция, а милионите изпратени отвъд океана книги носят мигове на утеха и щастие на воюващите. В битката срещу властта Вивиан открива неочакван съюзник – мистериозна жена, която работи в Американската библиотека на забранените от нацистите книги в Бруклин, а навремето е била свидетел на изгарянията на книги в Райха.

 

Книжната война на Вивиан ще поведе драматичните съдби на трите жени към толкова нужното им изкупление, ще разкрие дълго пазени тайни и предателства в името на свободата… и ще покаже колко е важна борбата в името на книгите, която е винаги и борба в името на хората.