Продължете към съдържанието

Брулени хълмове

Автор: Емили Бронте

Преводач: Мария Чайлд

Художник на корица: Фиделия Косева

ISBN: 9789542843306

Дата на издаване: 2023

Страници: 416

Корична цена: 23 лв.

„Не знам от какво са направени душите ни, но неговата и моята са еднакви…“

 

Когато господин Ърншоу прибира скитащото се из улиците на Ливърпул дете с чудатото име Хийтклиф в имението „Брулени хълмове“, не подозира, че поставя началото на поредица от събития, които ще доведат до прекършени сърца, смърт и разруха.

 

Ърншоу отглежда Хийтклиф наравно със своите деца Хиндли и Катрин,  ала след смъртта му новият господар на имението се възползва от възможността да отмъсти на момчето.  Хийтклиф, доскоро повереник и другар, се превръща в обикновен ратай, тормозен и товарен с най-тежката работа. Приятелството му с Катрин обаче се превръща в нещо повече. Това чувство, примесено с жаждата за мъст, задържа Хийтклиф в „Брулени хълмове“. Когато в една бурна нощ Катрин приема предложението за брак на далеч по-заможния и с благороден произход господин Линтън, Хийтклиф изчезва.

 

Със завръщането му мрачните облаци отново ще се струпат над обитателите на имението. Защото това, което доскоро е било силна и безпощадна любов, се е превърнало в маниакална жажда за отмъщение. Решен да унищожи всички, които някога са се отнесли несправедливо с него, Хийтклиф е готов да стъпче и последните остатъци от сърцето си, за да постигне възмездие.

 

Наситен с драматични природни описания и още по-бурни емоционални пейзажи, „Брулени хълмове“, единственият роман на Емили Бронте, остава в историята като портрет на една голяма, обсебваща и трагична любов и не спира да вълнува читателите.