Продължете към съдържанието

Дервишката порта

Автор: Ахмед Юмит

Преводач: Емилия Ничева-Карастойчева

ISBN: 978-954-28-1491-7

Дата на издаване: 2014-04-01

Страници: 396

Преведено от: английски език

Корична цена: 16 лв.

Карън-Кимя, млада жена от смесен брак, се впуска да издири  изчезналия си баща, за да намери  смисъла на живота си.  Тя идва в град, където най-важните събития се случват нощем:  вратите се разтварят за тайни, по-смайващи от чудеса; чудесата  оживяват по-реални от действителността. Наоколо повече от седемстотин години се носи шепот, зареден със спомени, и с ароматния дъх на онези, които измерват любовта само с любов…  Дори смъртта не успява да унищожи тази обич… Едно мистично приключение,  чиито главни участници са Шемс-и Тебризи и Мевляна Джелаледдин Руми.

Сюжетът на този роман може да се определи като мистерия и исторически трилър. В основата на повествованието е известният османски, религиозен мистик, писател и философ Мевляна Джелаледдин Руми (ХІІІ в.) и неговите схващания, както и криминален сюжет отпреди 700 години, при който при неизяснени условия загива менторът на Руми – Шемс-и Тебризи, и който по някакъв начин дава отражение и върху настоящето.
Като цяло действието е преди всичко в настоящето и има криминален характер, така че се чете леко. Има обаче и доста екскурси по посока на мистичното учение на суфизма, както и на философията и поезията на Руми.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Дервишката порта”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *