Продължете към съдържанието

Аферата „Кристи“ – предстоящо

Автор: Нина де Грамон

Преводач: Анна Карабинска-Ганева

Художник на корица: Фиделия Косева

ISBN: 9789542846888

Дата на издаване: 2024

Страници: 344

Корична цена: 22 лв.

Годината е 1926 г. Агата Кристи изчезва за 11 дни и издирването ѝ се превръща в сензация. Търсят я над 1000 полицаи и над 15 000 доброволци. Вече известна със своите криминални истории, Кристи предлага на жадната за скандали публика мистерия, която провокира въображението десетилетия наред. Къде е била тя през цялото време и до днес не е напълно ясно – тя самата не си спомня.

 

В „Аферата „Кристи“ Нина де Грамон преплита фикция и реални събития, за да превърне издирването на Агата Кристи в криминален роман, не просто вдъхновен от творчеството на писателката, но достоен за нейното перо. Изчезнала жена, разследване на двойно убийство, преплетени любовни триъгълници, множество потенциални извършители – този роман съдържа всички необходими елементи за добрата класическа мистерия. Но в него има и нещо друго.

 

Писателката изгражда въздействаща и реалистична панорама на годините след края на Първата световна война в Англия и Ирландия. Едно време, което е превърнало почти всички в жертви – на войните, на Испанския грип, на жестоките социални разделения, на все още вездесъщата в Ирландия, но проядена от корупция и похот църква. Така се ражда образът на Нан О`Дий – жена, която е жертва на своята епоха. Жена, която е едновременно подобна, но и много различна от Агата Кристи и която като кукувица ще се опита да открадне дома и семейството на прочутата писателка от висшето общество. Но какво я е подтикнало към това? Алчност? Жестокост? Или нейната собствена трагична история? Все пак тя сама казва, че това все още е „времето на изчезващите жени“.